A Dr. Batthyány-Strattmann László Általános Iskola honlapja

Cím: 9225 Dunakiliti, Kossuth Lajos utca 92.
Telefonszám: 06-96-576-083
E-mail cím: iskola@dunakiliti.hu
Weboldal alcíme
A Dr. Batthyány-Strattmann László Általános Iskola honlapja

Cím: 9225 Dunakiliti, Kossuth Lajos utca 92.
Telefonszám: 06-96-576-083
E-mail cím: iskola@dunakiliti.hu
Weboldal alcíme
A Dr. Batthyány-Strattmann László Általános Iskola honlapja

Cím: 9225 Dunakiliti, Kossuth Lajos utca 92.
Telefonszám: 06-96-576-083
E-mail cím: iskola@dunakiliti.hu
Weboldal alcíme
Példa cím
Fejléc alcím szövege
A Dr. Batthyány-Strattmann László Általános Iskola honlapja

Cím: 9225 Dunakiliti, Kossuth Lajos utca 92.
Telefonszám: 06-96-576-083
E-mail cím: iskola@dunakiliti.hu
Weboldal alcíme

"Határtalanul!" program (2023) 

A dunakiliti Dr. Batthyány-Strattmann László Általános Iskola 7. osztályos diákjai ( 17 tanuló ), egy 8. osztályos tanuló  és 2 pedagógus kísérő a Határtalanul program keretében a Magyar Kormány támogatásával 5 napos kiránduláson vett  részt április 17-21-ig Erdélyben.  Nyertes pályázatunk címe: Románia - Székelyföld kincsei-Sóvidék csodái, azonosítója: HAT-KP-1-2022/1-000645, összköltségvetése: 3 011 500 Ft.

A „Határtalanul!” előkészítő órák keretében Markó Máté 7. osztályos diák által készített PPT előadáson keresztül áttekintettük a külhoni magyarsággal kapcsolatos tudnivalókat, különös tekintettel a meglátogatandó területre vonatkozóan. A tanuló ismertette a Trianoni-döntés előzményeit és következményeit, máig tartó hatásait. Megbeszéltük kirándulásunk részleteit, és Máté röviden ismertette az egyes helyszínekkel kapcsolatos tudnivalókat, végül kvízkérdésekkel tesztelte a tanulók figyelmét.

A csoport április 17-én reggel 4 órakor 22 fős kisbusszal két sofőrrel indult Dunakilitiről. Másfél órás határátlépésre való várakozás miatt kis késéssel érkeztünk Aradra, ahol már várt bennünket az idegenvezetőnk, Barna Hajnalka. Programon kívül a tanulók kívánságára Aradon megtekintettük a vértanúk emlékművét és a vesztőhelyet, ahol főhajtással emlékeztünk. Az első úticélunk Déva vára volt, amit csak a parkolóból tudtunk megcsodálni az ott folyó építkezések, felújítások miatt. Idegenvezetőnk ismertette a vár történetét. Este 7 órára érkeztünk meg Felsősófalvára, az Engi panzióba, ahol mindvégig kitűnő vendéglátásban volt részünk a kedves, vendégszerető, segítőkész házigazdáink által.

Kedden első utunk Szovátára vezetett a Medve-tóhoz. Körbesétáltuk a tavat, megismertük keletkezését, gyógyhatását, fotózkodtunk a különböző fa állatszobrok mellett, megcsodáltuk a Szováta kastélyait. Ezután következett Parajdon a sóbánya megtekintése, ami mindenkit lenyűgözött hatalmas termeivel, élettel teli atmoszférájával. A délutánt Korondon töltöttük, ahol először egy sóvágó műhelyt látogattunk meg, majd egy fazekas műhelyben kézműves foglalkozáson vettünk részt, mindenki maga készíthette el agyagalkotását, amit haza is hoztunk. Végezetül egy taplász műhelybe látogattunk, ahol megismertük ezt a kihalófélben lévő csodálatos mesterséget, mely a tapló gombából készít használati és dísztárgyakat.

Szerdán az első utunk a felsősófalvi magyar tannyelvű Székely Mózes Általános Iskolába vezetett, ahol a 7. osztályos tanulók szívélyesen fogadtak bennünket, rövid ismerkedésre is jutott idő.  Ezután Farkaslakán megkoszorúztuk Tamási Áron sírját, majd Szejkefürdőn a gyönyörű székelykapukon keresztül felsétáltunk Orbán Balázs sírjához, ahol szintén koszorút helyeztünk el. Majd a Mini Erdély Parkban tettünk látogatást. A következő úticélunk Székelyudvarhely volt, ahol megtekintettük a Nemzeti szoborparkot, a Turulmadaras Milleniumi emlékművet és a Vasszékelyt. A délután folyamán Székelyvarságra  látogattunk, ahol megtekintettük a Falumúzeumot, majd egy többszáz éves vízimalmot. Utunkat a Csorgókő vízeséshez folytattuk, majd Jézus kútjához. Mindkét helyen megkóstoltuk a tiszta forrásvizet. A napot a Parlamentben zártuk, ahonnan szép kilátás nyílt a vidékre.

Csütörtökön Szentegyházára utaztunk, ahol először egy kürtös kalács sütő műhelybe látogattunk és mindenki maga elkészíthette a saját kürtös kalácsát, melyet a majdnem két órás traktorozás alatt fel a Madarasi-Hargitára el is fogyaszthattunk. Csodálatos kilátás nyílt a környékre a szekérből. Fenn havas táj várt bennünket és kb. egy órás, 60-80 cm-es hóban hóesésben megtett túra után fel is értünk a Madarasi–Hargita tetejére, ahol elénekeltük a magyar és a székely himnuszt, megcsodáltuk a felhőbe burkolózó kopjafákat. Ugyanilyen hosszú út várt ránk lefele, de már élvezve a hó nyújtotta örömöket. Visszafele fedett traktorral jöttünk, mivel eleredt az eső is. Szálláshelyünkön még várt ránk egy másfél órás táncház, ahol székely táncokat tanultunk.

Pénteki napon a korai indulás után Fehéregyházára mentünk, ahol megkoszorúztuk a Petőfi emlékművet, akit itt az Ispánkút közelében szúrtak le. Utunkat Segesvárra folytattuk. Megtekintettük a város történelmi központját, az Óratornyot, Petőfi Sándor szobrát, a Szent József római katolikus templomot, a Csizmadia, a Szabó és a Kovács bástyát, amelyek néhány tanulónk vezeték nevei is. Láttuk Drakula szülőházát és szobrát. A Diáklépcsőn felsétáltunk az iskolához is. Külön programként erdélyi utunk végén ellátogattunk Tordára, a sóbányába, ahol mindenki felült a bányában található óriáskerékre is. Itt megkóstolhattuk a sót is, megismerkedtünk a sóbányászattal. Itt búcsúztunk el az idegenvezetőnktől, aki mindvégig mindent megtett, hogy feledhetetlen élményekkel gazdagodjunk a kirándulás alatt. Tartalmas, élménydús kirándulásunk végén este 22 órakor érkeztünk haza Dunakilitire a két sofőrünknek köszönhetően balesetmentesen.

„Határtalanul!” értékelő 2 tanítási óra keretében értékeltük a kirándulást, felelevenítettük a szép emlékeket és felidéztük a tanultakat. Megbeszéltük, hogy milyen útravalót adott nekünk ez a kirándulás a jövőt illetően. A tanulók csoportokban élménybeszámolókat írtak.

Megvalósult Magyarország Kormányának támogatásávalMegvalósult Magyarország Kormányának támogatásával